Świeżo wyciskane soki – przepis na zdrowie

Czy wiesz, że zjedzenie sześciu dużych marchewek posiada tyle samo składników odżywczych, co wypicie jednej szklanki soku z marchwi? Teraz pomyśl ile czasu zajmują obie te czynności – zrobienie oraz wypicie soku to zaledwie kilka minut, przy czym żucie takiej ilości marchewek wymaga znacznie dłuższego czasu. Dlatego właśnie świeżo wyciskane soki są doskonałym sposobem na dostarczenie sobie dużej ilości witamin i minerałów już w bardzo krótkim czasie. Dzięki nim zadbamy o dobre zdrowie oraz energię do codziennych aktywności.

świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne

Dlaczego powinniśmy pić świeżo wyciskane soki?

Powodów do tego jest wiele. Przede wszystkim, jest to najlepszy i najszybszy sposób dostarczenia organizmowi cennych witamin, minerałów i składników fitochemicznych. Soki z wyciskarki nie obciążają układu pokarmowego, a wypite na czczo, wchłaniają się już po 15 minutach i dostarczają mnóstwo składników odżywczych. Organizm przyswaja pięć razy więcej składników w postaci soku, niż w przypadku zjedzenia całych owoców i warzyw.

Świeżo wyciskane soki, w przeciwieństwie do zup, czy pasteryzowanych soków, które najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach, wydobywają z owoców i warzyw to, co najlepsze, zachowując witaminy oraz cenne enzymy, które giną pod wpływem temperatury. Enzymy natomiast są odpowiedzialne za trawienie, dlatego picie świeżych soków doskonale wspiera trawienie, a co za tym idzie przyspiesza osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Co więcej, proces trawienia stanowi aż do 60% dziennej, zużywanej przez przeciętną osobę energii, dlatego im więcej soków i lekkostrawnych pokarmów, tym więcej sił i witalności.

Warto również wspomnieć o tym, że wyciskane soki są doskonałym sposobem na oczyszczenie ciała i pozbycie się toksyn, ponieważ przyczyniają się do lepszej pracy wątroby oraz nerek. Ich regularne picie pozwala również wzmocnić układ odpornościowy i cały organizm.

O czym należy pamiętać podczas picia wyciskanych soków?

Aby picie świeżo wyciskanych soków przyniosło jak najwięcej korzyści dla zdrowia, warto wiedzieć o następujących kwestiach:

  • Do soków najlepsze są świeże oraz schłodzone warzywa i owoce. Pozwala to uzyska więcej soku, niż w przypadku temperatury pokojowej, a także zapewnia lepszy smak.
  • Soki powinny zostać wypite jak najszybciej po wypiciu. Wynika to z bardzo szybkiej degradacji enzymów, a także niemal natychmiastowym rozkładaniu się przeciwutleniaczy i składników odżywczych po wystawieniu ich na działanie światła i powietrza.
  • Najlepiej pić soki na pusty żołądek oraz odczekać przynajmniej 15 minut do posiłku. Dzięki temu organizm wchłonie więcej cennych składników odżywczych.
  • Cytrusy do soków należy obierać tak, aby nie pozbywać się białej części, która znajduje się tuż pod skórką, ponieważ jest ona bardzo pożywna. Sama skórka natomiast zawiera substancje toksyczne, dlatego nie powinno się jej wykorzystywać podczas wyciskania.
  • Aby świeżo wyciśnięty sok był bardziej klarowny, można przefiltrować go przez gęste sito. Należy jednak pamiętać, że po takim zabiegu sok będzie miał znacznie mniejszą ilość błonnika.
  • Pozostałości z soków, czyli tzw. pulpa z owoców i warzyw może być wykorzystana do różnego rodzaju wypieków np. babeczek lub ciast.