Przyprawy wspomagające odchudzanie i przyspieszające spalanie tłuszczu

Czy wiesz, że spożywanie niektórych przypraw przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz w naturalny sposób wspiera proces odchudzania? Ich stosowanie może przyspieszyć efekty diety oraz treningów i sprawić, że szybciej osiągniesz rezultaty. Poniżej przedstawiamy listę najskuteczniejszych przypraw, które warto włączyć do swojej diety. Sprawdź!

przyprawy wspierające spalanie tłuszczu

Przypraw swoją dietę i przyspiesz metabolizm

Przyprawy powinny być obecne w każdej kuchni. Nie tylko nadają one smaku i aromatu potrawom, lecz także wpływają korzystnie na zdrowie. Oczywiście mowa tutaj o naturalnych przyprawach, a nie sztucznych mieszankach na bazie glutaminianu sodu oraz innych, szkodliwych dodatków. Wiele z nich wykazuje bowiem właściwości lecznicze, łagodzi objawy niestrawności, a także skutecznie przyspiesza metabolizm. Do tych ostatnich należą między innymi przyprawy pikantne, które działają rozgrzewająco i w ten sposób zwiększają tempo spalania tkanki tłuszczowej. Wprowadzenie ich do diety może wspomóc proces odchudzania i przyspieszyć osiągnięcie wymarzonej sylwetki.

Co więcej, odpowiednie łączenie przypraw może pomóc nam także w ograniczeniu soli w naszej diecie. A ta, jak wiadomo, w dużych ilościach zatrzymuje nadmiar wody w organizmie, co utrudnia nam zrzucenie zbędnych kilogramów.

Przyprawy, które odchudzają

Pieprz – swoje właściwości odchudzające zawdzięcza piperynie – składnikowi, który nadaje mu ostry, pikantny smak. Piperyna przyspiesza przemianę materii, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i polepsza trawienie. Wykazuje także właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Pieprz jest przyprawą, którą pasuje do większości spożywanych potraw, dlatego śmiało możesz używać jej w swojej kuchni niemal każdego dnia.

Piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy, zawartej w kurkumie. Dlatego właśnie do potraw i napojów z kurkumą zawsze warto dodawać odrobinę pieprzu. Połączenie to wykazuje liczne właściwości lecznicze, między innymi działa przeciwzapalnie, odmładzająco i odchudzająco.

Chili – ostra przyprawa, która skutecznie podkręca metabolizm. Jest źródłem kapsaicyny – składnika który odpowiada za piekący smak papryczki. To właśnie on wspiera odchudzanie i pozwala na szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Co więcej, kapsaicyna potrafi także zwiększyć wytrzymałość w trakcie długich i wymagających treningów. Jeżeli nie przepadasz za pikantną kuchnią zacznij od małych ilości tej przyprawy dodawanej do spożywanych dań. Z czasem Twoje kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości.

Cynamon – korzenna przyprawa, której rozgrzewające właściwości pobudzają do pracy enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów i tym samym wspomagają trawienie. Cynamon reguluje także poziom glukozy we krwi, zapobiegając jej gwałtownym wahaniom. Jest to bardzo istotne, szczególnie w procesie odchudzania. Co więcej, cynamon działa oczyszczająco, skutkując szybszym pozbywaniem się produktów przemiany materii. Możesz dodawać go zarówno do napojów np. kawy, czy herbaty z miodem i imbirem, jak również rozmaitych potraw i przekąsek, np.  owsianki, jogurtu, czy musli.

Kardamon – aromatyczna przyprawa, która działa odtruwająco na organizm, wspierając detoks, a także pobudza układ pokarmowy i przyspiesza procesy trawienne. Kardamon może być świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Imbir – może być stosowany w postaci sproszkowanej przyprawy, jak również świeżego korzenia. W obu wersjach przyczynia się do poprawy procesów trawiennych, a także łagodzi niestrawności i ból żołądka. Ze względu na swoje właściwości, imbir jest też świetnym, naturalnym lekarstwem na chorobę lokomocyjną.

Naturalne mieszanki przyspieszające spalanie tłuszczu

Oprócz dodawania przypraw do codziennych potraw możesz wspomóc swoje odchudzanie poprzez różnego rodzaju mieszanki. Oto kilka z nich:

Mieszanka na bazie kurkumy

Składniki:
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cayenne
1/2 łyżeczki miodu
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozpuszczamy w wodzie o temperaturze max. 50 °C, aby miód nie stracił swoich właściwości. Taką miksturę pić raz dziennie, najlepiej na czczo, około pół godziny przed pierwszym posiłkiem.

Mieszanka na bazie imbiru

Składniki:
1/2 łyżeczka startego imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka miodu
sok z połówki cytryny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w wodzie o temperaturze nie przekraczającej 50 °C. Pić na czczo, przed śniadaniem.

Woda z cytryną i imbirem

Składniki:
1 łyżeczka startego imbiru
sok z połówki cytryny
szklanka wody

Wykonanie:
Imbir i cytrynę wymieszać w wodzie o temperaturze pokojowej. Można dodać miód do smaku. Pić między posiłkami.