Kurkuma i jej właściwości zdrowotne, czyli dlaczego warto stosować tą przyprawę

Kiedyś stosowana głównie w kuchni azjatyckiej, dziś coraz częściej pojawia się również w polskich domach. Kurkuma, bo o niej mowa jest coraz bardziej popularną przyprawą, która posiada zaskakujące właściwości lecznicze. Sprawdź dlaczego powinieneś włączyć ją do swojej diety!

kurkuma właściwości zdrowotne

Kurkuma i jej właściwości lecznicze

Kurkuma – przyprawa korzenna o intensywnej, złocistopomarańczowej barwie, która od jakiegoś czasu jest przedmiotem wielu badań naukowych. Te z kolei potwierdzają jej liczne korzyści dla zdrowia – obecnie potwierdzonych jest ponad 600 działań prozdrowotnych tej przyprawy. Wszystko dzięki kurkuminie, która jest uważana za najsilniejszym medycznie składnikiem kurkumy i posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Jest ona silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie i odmładzająco, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Co więcej, kurkumina pomaga w detoksykacji wątroby, regeneruje komórki mózgu oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób związanych z zaburzeniami funkcji poznawczych, m.in. Alzheimera. Jak donoszą badania, kurkumina pozwala nawet walczyć z rakiem, pomagając zwalczyć komórki rakowe.

Kurkumina stanowi zaledwie 3% kurkumy, jednak pomimo to jest doskonałym antyoksydantem, wykazuje silne działania przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe oraz oczyszcza wątrobę i poprawia funkcjonowanie mózgu.

Jak spożywać kurkumę?

Kurkuma jest przyprawą o bardzo charakterystycznym, wyrazistym smaku. Można ją dodawać do rozmaitych potraw lub pić np. z miodem i imbirem. Nie zawsze będzie ona jednak dobrze wchłanialna przez nasz organizm. Istnieją jednak trzy sposoby, aby zwiększyć biodostępność kurkuminy:

  1. Spożywanie kurkumy z czarnym pieprzem, który zawiera w sobie piperynę, zwiększającą wchłanialność kurkuminy do 2000%. Wystarczy już niewielka ilość tej przyprawy.
  2. Łączenie jej z dobrymi tłuszczami, w których kurkumina odpowiednio się rozpuszcza i wchłania z jelit do krwiobiegu, a później do komórek.
  3. Spożywanie kurkumy z kwercytyną, należącą do grupy związków pochodzenia roślinnego zwanej flawonoidami. Przykłady pokarmów bogatych w kwercytynę: zielona herbata, jabłka, żurawina, borówki, fioletowe śliwki i winogrona, czerwona sałata, kapusta, kapary cykoria, szpinak i inne surowe warzywa.

Zalecana, profilaktyczna dawka kurkumy to około 1/4 łyżeczki lub 6 mm świeżego kłącza na dobę.

Kurkuma na odchudzanie?

Kurkuma to przyprawa, która oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie słynie również z właściwości odchudzających. Podobnie jak imbir, jest to naturalny spalacz tłuszczu, który zwiększa metabolizm i przyśpiesza trawienie. Kurkuma połączona z regularnymi ćwiczeniami oraz odpowiednią dietą przyśpieszy osiągnięcie wymarzonej sylwetki, przynosząc jednocześnie liczne korzyści zdrowotne. Jest to przyprawa, którą zdecydowanie warto włączyć do diety osoby aktywnej fizycznie.


Źródła:
[1]“Leczenie dobrą dietą” Katarzyna Lewko
[2] surojadek.com