Olej lniany – właściwości lecznicze i zastosowanie

Olej lniany to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Może być stosowany zarówno w kuchni, jak również w pielęgnacji skóry i włosów. Poznaj jego liczne właściwości lecznicze oraz sprawdź dlaczego warto, aby na stałe zagościł w Twojej diecie!

olej lniany

Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu, czyli siemienia lnianego. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Jego przewagą nad innymi olejami roślinnymi jest to, że w swoim składzie zawiera ponad 50% kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle cennym składnikiem diety.

Olej lniany często nazywany jest także budwigowym. Nazwa ta pochodzi od nazwiska niemieckiej naukowiec – Johanny Budwig, która powiązała niedobór kwasów omega-3 w diecie z rozwojem chorób cywilizacyjnych. Jest ona autorką diety, której podstawą jest właśnie olej lniany, będący cennym źródłem kwasów omega-3. Dieta ta z powodzeniem stosowana jest w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Właściwości lecznicze, które zachęcą Cię do włączeniu oleju lnianego do codziennej diety:

  • Wsparcie pracy układu pokarmowego – olej wytwarzany z nasion lnu działa regenerująco na błony śluzowe w układzie pokarmowy, które bardzo często są podrażnione codzienną dietą bogatą w cukry, złe tłuszcze i przetworzoną żywność. Jego regularne stosowanie wspomaga trawienie i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.
  • Regulacja poziomu cholesterolu we krwi – zawarte w oleju lnianym kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. W związku z tym, spożywanie oleju lnianego zmniejsza ryzyko występowania chorób związanych z układem krążenia.
  • Profilaktyka chorób nowotworowych – olej lniany jest skuteczny zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu raka. Badania pokazują, że jego regularne spożywanie spowalnia rozwój choroby oraz przyspiesza proces obumierania komórek nowotworowych.
  • Wsparcie pracy mózgu i układu nerwowego – olej lniany zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA), ten z kolei jest głównym źródłem kwasu DHA, który buduje tkankę mózgową i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Można go stosować leczniczo w stanach drętwienia i mrowienia kończyn. Zmniejsza także ryzyko choroby Alzheimera oraz pomaga w leczeniu choroby Parkinsona.
  • Skuteczna pielęgnacja skóry – olej lniany można stosować zewnętrznie do pielęgnacji cery. Świetnie nawilża i nawadnia skórę, a także łagodzi podrażnienia, wzmacnia i regeneruje naskórek. Olej lniany może pomóc w leczeniu rozmaitych dolegliwości dermatologicznych np. AZS, trądziku lub łuszczycy.
  • Poprawa kondycji włosów – olejowanie włosów staje się coraz popularniejsze. Olej lniany nadaje się do tego idealnie. Sprawia, że włosy są zdrowsze, mocniejsze i bardziej lśniące. Co więcej, przyspiesza też wzrost włosów, a także pielęgnuje skórę głowy.

Zastosowanie oleju lnianego

W diecie

Olej lniany może być stosowany w kuchni, jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw podawanych na zimno. ­W celu uzupełnienia diety w kwasy omega-3 można spożywać go również bez żadnych dodatków. Jest przyjemny w smaku, w związku z czym świetnie smakuje prosto z łyżki. Spożywany na czczo, pobudzi jelita do działania, a po treningu – przyspieszy proces regeneracji mięśni. Zalecana dzienna dawka: od 2 do 4 łyżek.

Olej lniany powinien być używany wyłącznie na zimno. Podgrzewanie uszkadza bowiem cenne kwasy omega-3, które się w nim znajdują. Nie wolno więc na nim smażyć, ani dodawać go do wypieków.

W pielęgnacji włosów i skóry

Zewnętrznie olej z nasion lnu może być stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy. Można nałożyć go na włosy, schować pod czepkiem i pozostawić na noc. Rano wystarczy dokładnie umyć głowę. Olej można także stosować jako substytut odżywki, wmasowując jego niewielką ilość w końcówki. Dzięki niemu łuski włosów będą domknięte.

W pielęgnacji skóry olej lniany można nakładać bezpośrednio na twarz, szyję i dekolt. Wystarczy kilka kropel rozgrzać w dłoniach i rozprowadzić na oczyszczonej twarzy, wmasowując go w skórę.

Olej lniany w ciąży

Spożywanie oleju lnianego jest bezpieczne zarówno w ciąży, jak również w okresie karmienia piersią. W tym czasie bowiem znacznie rośnie zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przyszłe mamy suplementujące w ciąży omegę-3 są mniej narażone na depresję poporodową. Pozytywnie wpływa również na rozwój dziecka.


Źródła:

[1] „Olej lniany” I. Nieumywakin

[2] “Cud oleju lnianego” Dr Hans-Ulrich Grimm