Kawa z cynamonem, kardamonem i imbirem

Wspominaliśmy już, że picie kawy w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na organizm osoby aktywnej. Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na zdrową, gotowaną kawę z przyprawami. Sprawdź jak ją przyrządzić oraz jakie są jej zalety!

kawa z przyprawami

Przepis:

    • 2 łyżeczki kawy (najlepiej świeżo mielonej)
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki kardamonu
    • kawałek świeżego imbiru (może być również w formie sproszkowanej)
    • 2 goździki

Wykonanie: Szklankę wody wlewamy do garnka. Wsypujemy kawę oraz przyprawy, na tarce ścieramy imbir i całość wstawiamy na średni ogień pod przykryciem. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Przelewamy przez sitko do kubka. Rekomendujemy picie bez cukru oraz mleka.

Kawa z przyprawami – zalety

Dodanie do kawy wspomnianych przypraw sprawi, że nabierze ona orientalnego charakteru, a także wyjątkowego smaku bez konieczności dodawania cukru, czy mleka.

Korzyści zdrowotne ze stosowania poszczególnych przypraw:

Cynamon: nadaje kawie słodki smak, z powodzeniem może zastąpić cukier. Zawiera tzw. aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Skuteczny na dolegliwości żołądkowe, obniża poziom cholesterolu, a także cukru we krwi.

Kardamon: pozytywnie wpływa na problemy trawienne, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu wspiera odchudzanie, a także łagodzi schodzenia układu oddechowego.

Imbir: naturalne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości , a także poprawia koncentrację i rozgrzewa organizm, polepszając krążenie krwi.