Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla sportowców?

Coraz więcej osób eliminuje ze swojej diety mięso, zarówno z powodów etycznych, jak również zdrowotnych. Liczba wegetarian rośnie również wśród sportowców. Jak jednak dieta wegetariańska wpływa na kondycję fizyczną oraz wydolność organizmu? Oraz jak będąc sportowcem wegetarianinem zaspokoić swoje potrzeby odżywcze oraz energetyczne?

wegetarianizm w diecie sportowca

Czym jest wegetarianizm?

Dieta wegetariańska eliminuje spożywanie pokarmów mięsnych, a także ryb oraz jakichkolwiek zwierzęcych produktów ubocznych, np. żelatyny, czy tłuszczów zwierzęcych. Najpopularniejszą odmianą wegetarianizmu jest laktoowowegetarianizm, który dopuszcza spożywanie zarówno nabiału, jak również jaj. Drugą z jego odmian są laktowegetarianie, którzy spożywają mleko i jego przetwory, jednak nie jedzą jaj. Badania nad żywieniem wykazują, że wegetarianie spożywają o wiele więcej błonnika, a także antyutleniaczy i substancji odżywczych od osób nie rezygnujących z mięsa, natomiast mniej tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu.

Sportowcy wegetarianie?

Istnieje wiele poglądów, mówiących o tym, że dieta roślinna nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych sportowca wyczynowego. Według nich sportowiec wegetarianin jest słabszy, gorzej umięśniony oraz mniej sprawny, niż ten, który spożywa mięso. Jak się jednak okazuje, poglądy te są błędne i nie potwierdzają ich żadne badania. Wręcz przeciwnie, w 2000 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wraz z Amerykańskim Kolegium Medycyny Sportowej (ACSM) wydali oświadczenie na ten temat, stwierdzając, że “produkty pochodzenia zwierzęcego nie są niezbędne do zapewnienia optymalnej wydolności sportowej”1. Okazuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest w stanie zapewnić niezbędnych, również dla organizmu sportowca substancji odżywczych.

Dieta wegetariańska, a białko

Biorąc pod uwagę fakt, że sportowcy potrzebują więcej białek niż osoby nie uprawiające aktywnego stylu życia rodzi się pytanie: czy wegetarianie są w stanie zaspokoić dzienną dawkę białek bez spożywania dodatkowych suplementów diety? Jak się okazuje, większość sportowców jest w stanie to zrobić, wybierając urozmaicone produkty roślinne, bogate w białko takie jak: warzywa strączkowe, nasiona, zboża, orzechy, jajka i nabiał, czy produkty sojowe.

Pojedyncze produkty roślinne nie są w stanie dostarczyć wszystkich podstawowych aminokwasów ani też nie zawierają ich w odpowiedniej ilości, jednak urozmaicając tego typu produkty, pewne niedobory w jednym zostają uzupełnione przez inne.

Jeżeli jednak jesteś sportowcem, który rozważa przejście na dietę wegetariańską pamiętaj, by wcześniej zebrać odpowiednią ilość informacji na jej temat. Wybór ten powinien być świadomy i poparty wiedzą na temat niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych.

[1] Źródło: “Żywienie w sporcie” Anita Bean