Wpływ diety na zdrowie dziecka
Właściwe odżywianie w okresie ciąży może mieć bardzo duży wpływ na rozwój maluszka, a także jego zdrowie w przyszłości. Niedobór pewnych składników odżywczych w życiu płodowym może bowiem oddziaływać na metabolizm oraz przebieg procesów fizjologicznych u dziecka. Badania pokazują, że matki, które w ciąży stosują niezdrową dietę, mogą narażać swoje dzieci na pewne problemy zdrowotne, takie jak otyłość, czy podwyższony poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego właśnie przyszłe mamy powinny być świadome tego, że ich dieta może znacząco wpłynąć na ich potomstwo.
Co jeść w ciąży?
Aby ciąża była zdrowa, dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednia zbilansowana i pożywna.
Nieodłącznym elementem diety każdej ciężarnej kobiety powinny być owoce i warzywa. Dostarczają one wiele cennych witamin i minerałów, a także błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom, które są dość częstą dolegliwością. Warto spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie w dowolnej formie: świeże, mrożone, w postaci sałatek lub świeżo wyciskanych soków.
W diecie kobiety ciężarnej nie może zabraknąć również nabiału. Kefiry i produkty mleczne dostarczają wapnia, które wpływa na prawidłowy rozwój kości u dziecka. Co więcej, zawierają one równie ważne witaminy B2 i B12 oraz białka. Doskonałym źródłem białka są także ryby, drób i mięso. Ich spożywanie dostarcza przyszłej mamie żelaza, a ryby są dodatkowym źródłem ważnych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na intelektualny rozwój dziecka.
Czego nie powinna jeść przyszła mama?
Jak już wspominaliśmy, zdrowe odżywianie w ciąży ma bardzo duże znaczenie. W tym czasie warto więc zrezygnować z fast foodów, żywności wysokoprzetworzonej oraz niezdrowych słonych i słodkich przekąsek. Zawierają one duże ilości niezdrowych tłuszczów, konserwantów, a także soli i cukru, które wpływają niekorzystanie na zdrowie ciężarnej i rozwijającego się dziecka.
Istnieją również pewne produkty, które całkowicie należy wykluczyć z powodu ryzyka zatruciem się przez kobietę listerią monocytogenes, toksoplasmą gondii, salmonellą lub pasożytami. Są to:
- niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne,
- Sery pleśniowe i dojrzewające: brie, camembert, gorgonzola, sery owcze, oscypki, feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego) itp.
- surowe ryby i owoce morza, w tym sushi,
- surowe jaja,
- surowe lub wędzone mięso np. tatar lub szynka parmeńska.
Źródła:
[1] “Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” Wendolowicz A. , Stefanska E. , Ostrowska L.
[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080630200951.htm