Na czym polega dieta GAPS? Główne zasady i etapy

Czy dieta może mieć wpływ na pracę mózgu? Czy to możliwe, że poprawa kondycji jelit może pomóc w wyleczeniu pewnych zaburzeń neurologicznych takich jak autyzm, czy depresja? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule!

rosół na diecie GAPS

Czym jest dieta GAPS?

Dieta GAPS jest wynikiem wieloletnich badań i pracy z pacjentami dr Natashy Campbell-McBride. Autorka odkryła zależność między stanem jelit, a sprawnością psychologiczną i psychiczną swoich pacjentów. Obserwacja ta pozwoliła wysnuć wniosek, że duża część zaburzeń psychologicznych ma związek z zaburzoną pracą jelit. To właśnie stąd wziął się termin GAPS, który jest skrótem od angielskiego zwrotu Gut and Psychology Syndrome, oznaczającego zespół psychologiczno-jelitowy. Dieta ta początkowo była dedykowana dzieciom z autyzmem. Bardzo szybko jednak okazało się, że chore jelita są źródłem wielu innych zaburzeń.

Główne zasady diety GAPS

Podstawą diety GAPS są następujące założenia:

  • Należy unikać wszelkich zbóż, cukrów, a także owoców i warzyw skrobiowych takich jak: ziemniaki, czy bataty.
  • Podstawy diety powinny stanowić: wysokiej jakości mięso, ryby, jaja, surowe, kiszone oraz gotowane warzywa, a także fermentowane wyroby mleczne.
  • Niezwykle istotnym elementem jadłospisu powinny być wywary z mięsa i warzyw, potrawy duszone oraz zupy.

Co jeść w trakcie tej diety?

Jadłospis powinny stanowić następujące potrawy:

  • domowy rosół na bazie wysokiej jakości mięsa i kości bez makaronu,
  • ryby i skorupiaki,
  • jaja,
  • warzywa surowe, gotowane i kiszone,
  • nieprzetworzony miód,
  • masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
  • fermentowane produkty mleczne np. kefir, maślanka
  • owoce poza zielonym bananem,
  • orzechy i migdały,

Produkty niedozwolone w diecie GAPS

GAPS wyklucza spożywanie następujących produktów:

  • Wszelkie zboża, tapioka, ryż, komosa ryżowa, mąki i przetwory mączne (np. makaron, pieczywo, ciasta itp.),
  • każdy rodzaj cukru (biały, trzcinowy, a także syrop klonowy),
  • słodycze,
  • żywność przetworzona,
  • warzywa skrobiowe (np. ziemniak, batat, topinambur),
  • rośliny strączkowe (wyjątek stanowią: fasola szparagowa i świeża zielona fasola),
  • owoce i przetwory owocowe,
  • produkty sojowe,
  • kawa, kakao,
  • alkohol (raz na jakiś czas dopuszczalny jest kieliszek wina do posiłku).

Etapy diety GAPS

Opisywana dieta składa się z poszczególnych etapów:

etap I – oczyszczanie organizmu. Podstawą tego etapu jest domowy rosół, gotowany na mięsie, kościach i tłuszczu zwierzęcym oraz warzywach, spożywany przez ok 7 dni. Pod koniec tygodnia można włączyć do diety sok z kiszonek.
etap II – jego podstawą wciąż jest rosół. Dodatkowo do diety włącza się: surowe żółtka jaj, duszone warzywa oraz większe ilości soku z kiszonek.
etap III – poza produktami z poprzednich etapów do jadłospisu można dodać: awokado, gotowane i smażone jaja, roślinne i zwierzęce tłuszcze oraz kiszone warzywa
etap IV – umożliwia włączenie do diety: gotowanego, pieczonego i grillowanego mięsa, bezzbożowego pieczywa (np. na bazie mąki orzechowej) i soków warzywnych
etap V – pozwala na rozszerzenie diety o gotowane jabłko i surowe warzywa
etap VI – jeżeli poprzednie produkty są dobrze tolerowane, ostatni etap umożliwia stopniowe wprowadzanie miodu i surowych owoców, a także deserów przyrządzonych zgodnie z zasadami diety.