Przepis:
-
- 2 łyżeczki kawy (najlepiej świeżo mielonej)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- kawałek świeżego imbiru (może być również w formie sproszkowanej)
- 2 goździki
Wykonanie: Szklankę wody wlewamy do garnka. Wsypujemy kawę oraz przyprawy, na tarce ścieramy imbir i całość wstawiamy na średni ogień pod przykryciem. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Przelewamy przez sitko do kubka. Rekomendujemy picie bez cukru oraz mleka.
Kawa z przyprawami – zalety
Dodanie do kawy wspomnianych przypraw sprawi, że nabierze ona orientalnego charakteru, a także wyjątkowego smaku bez konieczności dodawania cukru, czy mleka.
Korzyści zdrowotne ze stosowania poszczególnych przypraw:
Cynamon: nadaje kawie słodki smak, z powodzeniem może zastąpić cukier. Zawiera tzw. aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Skuteczny na dolegliwości żołądkowe, obniża poziom cholesterolu, a także cukru we krwi.
Kardamon: pozytywnie wpływa na problemy trawienne, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu wspiera odchudzanie, a także łagodzi schodzenia układu oddechowego.
Imbir: naturalne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości , a także poprawia koncentrację i rozgrzewa organizm, polepszając krążenie krwi.