Na czym polega post przerywany? Zasady i efekty diety IF

Ostatnio coraz więcej mówi się o zaletach postu przerywanego. Dietetycy, a nawet lekarze zalecają ten model żywienia w celu poprawy nie tylko sylwetki, lecz także zdrowia i samopoczucia. Co to jest post przerywany i jakie korzyści z sobą niesie? Sprawdź!

post przerywany

Czym jest post przerywany?

Post przerywany, inaczej dieta IF (z ang. intermittent fasting) to model żywienia, który polega na spożywaniu pokarmów tylko w określonym czasie, tzw. oknie żywieniowym. Po nim następuje okres poszczenia, w którym należy powstrzymać się od jedzenia i pić tylko wodę. W zależności od wariantu postu okres poszczenia może trwać określoną liczbę godzin lub dni.

Dieta IF pozwala nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, lecz także poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Jest to związane z tzw. procesem autofagii. Jest to odkrycie, za które w 2016 roku japoński naukowiec Yoshinori Osumi został uhonorowany nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny. Autofagia jest procesem katabolicznym, polegającym na kontrolowanym rozkładzie nieprawidłowych lub uszkodzonych komórek w naszym organizmie. Poszczenie przyspiesza ten proces, dzięki czemu ciało może szybciej wytwarzać i regenerować nowe, zdrowe komórki.

Rodzaje postu przerywanego

Istnieje bardzo wiele rodzajów postu przerywanego, między innymi: TRF (z ang. time-restricted feeding) polega na skróceniu czasu spożywania posiłków do 8-10 godzin dziennie, ADF (z ang. alternate-day fasting) – całodniowe poszczenie na przemian z dniami, w których je się normalnie, PF (a ang. periodic fasting) – poszczenie od 2 do nawet 21 dni. Najpopularniejsze są modele:

  • Model TRF / 16:8
    W tym modelu okno żywieniowe trwa 8 godzin, natomiast pozostałe 16 godzin należy poświęcić na post. Przykładowo: pokarmy spożywamy od 9 rano do 17. Ten rodzaj postu może być stosowany praktycznie codziennie.
  • Model ADF (5:2)
    Jest to schemat, w którym dwa razy w ciągu tygodnia stosuje się 24-godzinne posty. W tym przypadku jednak post nie musi (ale może) oznaczać całkowitej rezygnacji z jedzenia. Alternatywą całkowitego poszczenia jest ograniczenie liczby kalorii do ok 25% dziennego zapotrzebowania. Przez pozostałe 5 dni można spożywać dowolne ilości pokarmu. Post przerywany w tym modelu można stosować dwa dni pod rząd, bądź też dwa dni postu przedzielić jednym “normalnym”.

Efekty stosowania diety IF

Najbardziej oczywistą zaletą stosowania postu przerywanego jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Istnieje jednak o wiele więcej korzyści, które niesie ze sobą okresowe powstrzymywanie się od jedzenia. Należą do nich:

  • spadek wagi,
  • przyspieszenie spalania tłuszczu,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • poprawa koncentracji i jasności umysłu,
  • dodanie sobie energii,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych chorób cywilizacyjnych, w tym: chorób serca, niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2,

Poszczenie okresowe – przeciwwskazania

Ten rodzaj odżywiania przynosi wiele korzyści. Niektóre osoby nie powinny jednak wprowadzać w życie tego modelu żywienia. Są to między innymi:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • kobiety z zaburzeniem miesiączkowania,
  • osoby cierpiące na hipoglikemię,
  • osoby z cukrzycą,
  • osoby z niedowagą (BMI <18,5) lub niedożywieniem,
  • dzieci.

Podsumowanie

Post przerywany to niezawodne narzędzie w walce z nadmiernymi kilogramami. I nie tylko! Jest to model żywienia, który poprawia funkcjonowanie całego organizmu, dodaje energii i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Jeżeli więc szukasz skutecznego sposobu na poprawę swojego zdrowa i samopoczucia, dieta IF może być strzałem w dziesiątkę! Jeżeli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości, czy post przerywany będzie dla Ciebie odpowiedni, skonsultuj się wcześniej z lekarzem lub dietetykiem.