Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki posiada liczne właściwości prozdrowotne i może być stosowany na rozmaite dolegliwości nie tylko wewnętrznie, lecz także zewnętrznie. Jest to naturalny lek dla osób zmagających się z różnego rodzaju alergiami, pomaga złagodzić dolegliwości układu pokarmowego, zwiększa odporność organizmu, a także może być stosowany w kosmetyce. Sprawdź jakie jeszcze właściwości posiada olej z czarnuszki oraz jak go stosować!

olej z czarnuszki

Czym jest czarnuszka?

Już starożytni Egipcjanie wiedzieli o tym, że czarnuszka to małe ziarenko o wielkiej mocy. Potwierdzają to również dzisiejsze badania, które mówią o jej niezliczonych właściwościach prozdrowotnych. Jest to roślina siewna z rodziny jaskrowatych, rosnąca dziko głównie na obszarach śródziemnomorskich i w zachodniej Azji.

Moc czarnuszki kryje się w nasionach, które są źródłem największej ilości dobrodziejstw. Znalazły one swoje zastosowanie w kuchni jako przyprawa, jak również w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. To właśnie z nich wytwarza się olej, który jest bohaterem tego artykułu.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada wiele drogocennych właściwości. Oto najważniejsze z nich:

  • Ma dobroczynny wpływ na układ oddechowy i pomaga pomaga walczyć z nawracającymi infekcjami dróg oddechowych, a także łagodzi katar sienny.
  • Zwiększa odporność i pozwala wzmocnić organizm osłabiony nawracającymi infekcjami.
  • Posiada działanie antyhistaminowe, dlatego zalecany jest alergikom.
  • Jest naturalnym lekiem łagodzącym dolegliwości układu pokarmowego takie jak: wzdęcia, wrzody żołądka, zatrucia pokarmowe, czy refluks.
  • Posiada działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
  • Obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, dzięki czemu może zahamować rozwój cukrzycy typu II, miażdżycy i wielu schorzeń układu naczyniowo – sercowego.
  • Stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę: łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, wspomaga leczenie trądziku i AZS.
  • Nawilża skórę i przywraca jej blask.
  • Poprawia kondycję włosów, wzmacnia je oraz zapobiega ich wypadaniu, a także powstawania łupieżu.

Zastosowanie oleju

Zaleca się stosowanie ok. 1-2 łyżeczki olejku z czarnuszki dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Ze względu na swój charakterystyczny, gorzkawy smak nie każdemu przypadnie do gustu. Dlatego warto spożywać go np. z miodem lub dodawać do sałatek, jogurtu, koktajlu owocowego lub innych potraw.

Kupując olej z czarnuszki należy zwrócić uwagę, aby był nierafinowany i tłoczony na zimno. Należy przechowywać go w ciemnej butelce w niskiej temperaturze (3-10 stopni Celsjusza).

W przypadku problemów skórnych olej z czarnuszki można nakładać na skórę wacikiem. Może być stosowany przed snem i pozostawiony na całą noc.