Jak wzmocnić odporność organizmu?

Organizm człowieka każdego dnia narażony jest na mnóstwo różnych infekcji. Dlatego właśnie regularnie należy wzmacniać układ odpornościowy, aby ten mógł skutecznie identyfikować oraz zwalczać chorobotwórcze bakterie, wirusy i pasożyty. Poznaj sposoby, dzięki którym wzmocnisz odporność!

jak wzmocnić odporność

Jak działa układ immunologiczny?

Układ odpornościowy (immunologiczny) w naturalny sposób broni nasz organizm przed infekcjami i chorobami. Akceptuje i chroni on zdrowe komórki, natomiast atakuje i niszczy obce, stanowiąc w ten sposób ochronę przed szkodliwymi bakteriami, wirusami, grzybami oraz pasożytami. Niezwykle istotną częścią układu odpornościowego są leukocyty, czyli białe krwinki wytwarzane w szpiku kostnym i zwalczające bakterie i wirusy.

Niestety istnieje wiele czynników, które z czasem mogą osłabiać naszą odporność. Są nimi przede wszystkim: stres, przepracowanie, zła dieta, a także używki, takie jak alkohol, papierosy, a nawet kawa. Istnieją jednak naturalne sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego.

Sposoby na poprawę odporności

Zdrowa dieta

Zapewne nie raz słyszałeś o tym, że zdrowie zaczyna się w jelitach. I właśnie tam należy zacząć chcąc wzmocnić swój układ immunologiczny. Zdrowa mikroflora jelitowa wpływa nie tylko na procesy trawienne, lecz także na odporność organizmu. Odpowiednia dieta, oparta na zdrowej, nieprzetworzonej żywności i bogata w składniki odżywcze, błonnik oraz żywe kultury bakterii, czyli tzw. probiotyki poprawia funkcjonowanie jelit i wspomaga ich oczyszczanie. Zapobiega to rozwojowi patogenów, jednocześnie stymulując układ immunologiczny. W skrócie: dobrze odżywione ciało to dobrze działający układ odpornościowy.

Co jeść, aby mieć lepszą odporność?

Podstawą diety powinny być przede wszystkim pokarmy bogate w:

  • witaminę A – ma ona bezpośredni wpływ na wzrost białych krwinek (limfocytów), które biorą udział w eliminacji szkodliwych komórek, w tym nowotworowych. Jej źródłem są m.in: marchew, brokuły, papryka czerwona, pomidor, brzoskwinie, śliwki, a także mleko, jaja, mleko, łosoś i makrela wędzona.
  • witaminę C – umożliwia syntezę wspomnianych wyżej limfocytów. Najwięcej witaminy C można znaleźć w: dzikiej róży, porzeczce, natce pietruszki, czerwonej i zielonej papryce, a także wielu innych owocach i warzywach.
  • kwas foliowy – przyczynia się do zwiększenia neutrofili białych krwinek. Kwas foliowy znajdziemy m.in. w: kaszy gryczanej, brokułach, brukselce, kalafiorze, szpinaku, papryce czerwonej, szpinaku, bananie, a także orzechach laskowych i arachidowych.
  • witaminę E – wspomaga ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Źródła: oleje roślinne, kapusta biała, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, pomidory, szpinak, jabłka, orzechy: laskowe, włoskie, a także nasiona dyni i słonecznika.
  • kwasy tłuszczowe omega 3, które zwiększają aktywność fagocytów, czyli tzw. komórek żernych, które chronią organizm przed infekcjami. Omega 3 znajdziemy głównie w oleju rybim i oleju lnianym.
  • cynk i selen – mikroelementy, które również wzmacniają układ odpornościowy. Selen zwiększa liczbę białych krwinek, natomiast cynk przyczynia się do zwiększenia ich agresywności. Źródłem cynku są głownie: podroby, nabiał, warzywa strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona dyni i słonecznika, jaja, czosnek i cebula, natomiast selenu m.in. ryby, jabłka, pomarańcze, banany, pomidory i szpinak.

Sen i odpoczynek

Sen i odpoczynek są kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewysypianie może znacząco osłabiać naszą odporność i sprawiać, że będziemy bardziej podatni na choroby i infekcje. Podczas głębokiego, nieprzerwanego snu organizm się regeneruje, a liczba białych krwinek wzrasta. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Natomiast częste zarywanie nocy i niedosypianie mogą powodować, że łatwiej będziemy się przeziębiać i łapać infekcje.

Unikanie stresu

Przewlekły stres jest kolejnym czynnikiem, który wyjątkowo negatywnie wpływa na cały organizm człowieka, włącznie z układem odpornościowym. Pod jego wpływem zwiększa się produkcja niektórych hormonów, w tym kortyzolu, czyli tzw. “hormonu stresu”, co z czasem zaczyna osłabiać zdolność organizmu do walki z patogenami. Stres sprawia, że zmniejsza się liczba białych krwinek, a także zdolność organizmu do wytwarzania przeciwciał. Dlatego właśnie osoby, które prowadzą intensywny i stresujący tryb życia mogą być bardziej narażone na spadek odporności.

Aktywność fizyczna

Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że regularna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób, w tym infekcji górnych dróg oddechowych. Dotyczy to regularnej aktywności o umiarkowanej intensywności. Ekstremalny wysiłek fizyczny może działać wręcz odwrotnie i osłabiać organizm, podnosząc tym samym ryzyko infekcji. Najbardziej wskazana jest aktywność na świeżym powietrzu. Warto więc chociaż co drugi dzień pójść pobiegać, czy po prostu wykonać trening w ogrodzie. Nawet codzienny 30-minutowy spacer może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu, a w tym układu odpornościowego.